Papoušek horský (kouřový)

Polytelis anthopeplus

Výskyt: jihozápadní a jihovýchodní Austrálie
Velikost: 37 - 40 cm včetně ocasu
Hmotnost: 175 g
Kroužek: 6,0-6,5 mm
Počet vajec: 3 - 6
Inkubační doba: 21- 23 dnů , 1x ročně (někdy i 2x)
Potrava: směs semen pro střední papoušky + ovoce a zelené krmení
Cena: 700-900 Kč za mládě

 

zdroj: www.chovzvirat.cz/zvire/201-papousek-horsky-kourovy/

 

papoušek horský

ŽIVOT V PŘÍRODĚ

  • Papoušek horský (kouřový) žije v přírodě v párech, ale i ve skupinách či hejnech.
  • Převážně je najdeme v lesích, na polích, kde dělají škody zemědělcům a také v otevřené křovinaté krajině.
  • Patří také mezi nejlepší letce Austrálie.
  • Tento papoušek byl objeven a popsán v roce 1831 panem Learem na území Nového jižního Walesu.
  • První zmínky o chovu na území Evropy pochází z roku 1864, kdy se dostali první ptáci do zoologické zahrady v Londýně.
  • První odchovy byly hlášeny v roce 1867 z Francie.


POTRAVA

  • Těmto papouškům poskytneme jako základní krmivo směs semen pro střední papoušky a také doplníme o různé druhy ovoce a zeleného krmení.
  • Při hnízdění podáváme vaječnou míchanici, naklíčené zrní a větší množství zeleného krmení.
  • K okusu můžeme použít čerstvé vrbové větvičky a neošetřené větvičky ovocných stromů. Také musí mít vždy dostatek gritu na trávení, aby se jim mohl podle potřeby zásobit.
  • Každodenní čistá voda je podmínkou.
  • Do běžné denní stravy je dobré zahrnout také speciální granule pro papoušky, které obsahují veškeré potřebné složky, které by měl papoušek dostávat.
  • Žádnému papouškovi nepodáváme avokádo- je pro něj silně jedovaté!!!

 

POPIS

  • Tento papoušek se pozná podle žlutozelené hlavy, červeného zobáku.
  • Prsa a břicho má žlutozelené, křídla žlutozelená s černým a červeným pruhem a na okraji jsou modrá.
  • Ocas je černý.
  • Samec se od samice pozná na první pohled ve zbarvení.
  • Sameček je převážně žlutý, má tmavý ocas a červené skvrny na křídlech jsou výraznější než u samice.
  • Samička je spíše zelená a na první pohled není tak pestře zbarvena.
  • Ocas tmavě modrozelený. Krajní ocasní pera jsou na spodní straně lemována růžově.
  • Jeho velikost je cca 37 - 42cm.
  • Dožívá se 15 - 20 let. Pohlavně dospívá ve dvou letech.


POVAHA

  • Pro ochočení je ideální si obstarat ručně dokrmené mládě.
  • Obecně se tito ptáci snášejí s ostatními druhy.
  • Papoušek kouřový je celkem klidný pták, který se pohybuje ve všech patrech voliéry.
  • Také ho lze často spatřit u dna voliéry, kde si částečně hledá potravu.
  • Velice rád okusuje nejrozličnější materiály.
  • Pokud je papoušek chovaný sám, vyžaduje společnost (při nedostatku pozornosti a zábavy hrozí psychické a zdravotní poruchy).

 

ZDROJ: www.rajpapousku.cz/papousek-kourovy-horsky/